piątek, 30 sierpnia 2013

Pora na paprykę czyli pasta paprykowa z orzechami


fot.A.S.-M.


W leniwe sierpniowe popołudnie postanowiłam co będę robiła jak wrócę z urlopu. Sezon na paprykę trwa i już niebawem wyruszę na targ po worek papryki. Tradycyjnie zrobię marynowaną paprykę z cebulą i bazylią. Zanim jednak znajdę trochę czasu na przetwory zamierzam nacieszyć się owocami i warzywami kończącego się lata.

Dzisiaj zapraszam na pastę z papryki z orzechami...do chleba, tostów, nawet makaronu. Zróbcie ją zanim zaskoczy nas swą ceną za kilka miesięcy. 


fot.A.S.-M.


Składniki:

  • 3 czerwone papryki
  • 50 g łuskanych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki ostrej pasty paprykowej lub harissy lub ostrej papryki (do smaku)
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 szczypty cynamonu
  • sól, natka pietruszki

Paprykę opiekam w piekarniku kilkanaście minut, aż zbrązowieje. Następnie wkładam ją do miski i przykrywam ściereczką. Po ostygnięciu bardzo łatwo ściągam z niej skórkę. Wszystkie składniki wrzucam do blendera i miksuję na gładką masę. Finito. 


fot.A.S.-M.


Uwagi:
  1. Przepis z "MG" 9/13 z moimi zmianami
  2. Pasta jest świetna również jako dip do surowych warzyw :)





3 komentarze: